ittasvezetes.hu blog, tudnivalók - MINDEN AZ ITTAS VEZETÉSRŐL. Figyelem, oldalunk nevével visszaélnek! Csak az eredeti ittasvezetes.hu weboldalt látogassa!

Ittas Vezetés Blog - az ittasvezetes.hu cikkei

Ittas Vezetés Blog - az ittasvezetes.hu cikkei

Ittas Vezetésért - Vérvétel

2020. január 24. - .I

Az előállítás - előző cikkünk - többfelé ágazhat, ahogyan leírtuk. Most vegyük elsőként az alapesetet, amely szerint az ittas vezető van olyan állapotban, hogy a hitelesített szondát ki tudja fújni több alkalommal is, valamint a rendelkezésre álló készülék is üzemképes, és mindannyiszor (de legalább két alkalommal) értékelhető eredményt ad. 

A méréseket meg kell ismételni, hozzávetőleg 30 perces eltéréssel. A mérési eredmények lehetnek csökkenőek (lebomlási szak=vélhetően 60-90 percen belül nem ivott alkoholt), vagy emelkedőek, növekvőek (felszívódási szak=az elkövető az elmúlt 60-90 percben ivott alkoholt, vagy akkor is ivott alkoholt), továbbá - ritka esetekben - megegyezőek (platoképződés=az elkövető az alkoholt huzamosabb ideig fogyasztotta, akár órákon át, különösebb mértékű kilengések nélkül - lényegében "egyfolytában ivott".)

380.jpg

 

A légalkohol és véralkohol eredményeket gyakran összekeverik az ittas vezetők, mivel az interneten számtalan oldalon hiányos, hibás, félrevezető, vagy nem egyértelmű, hogy mit is jelent az egyik, és mit a másik. Most maradjunk tehát a légalkoholmérések témakörénél. 

A készülékeket rendszeresen hitelesítik. így a légalkoholmérés eredménye - utóbb - megkérdőjelezhetetlen! Az ittas vezető aláírja, hogy elfogadta a mérési eredményeket, nem kéri vérvételét, nincs tűdőpanasza, olyan betegsége, amely kizárná a szonda szabályszerű kifújását. Ez tehát utólag meg nem kérdőjelezhető! 

A rendőrök felteszik ugyan a kérdést az alkoholfogyasztásra vonatkozóan, ez azonban csupán egy rutinkérdés: nem köteles rá válaszolni, és akármit is mond, azzal lényegében senki az eljárás során nem fog törődni, így - álláspontunk szerint - teljesen haszontalan arról faggatni egy ittas, ijedt állapotú elkövetőt, hogy mikor és mit ivott, főleg annak tükrében, hogy a bíróságot a mérési eredmények érdeklik, s nem a közölt fogyasztás valósságtartalma. 

Arra vonatkozóan, hogy Ön mikor mit ivott, tanúkat nem tud felsorakoztatni. A mérési eredmények a mérvadóak, lényegtelen szempont, hogy ki mit látott - egyes, nagyon ritka, szövevényes eseteket kivéve - de erről még később.

A szonda értéke 0,26 mg/l megléte esetén vétségnek (büntetőeljárás) minősüln, még akkor is, ha a következő (előtte levő) fújása alatta marad(t). A hatályos jogszabály úgy fogalmaz, hogy elfogyasztott-e annyi szeszesital származékot, amely a befolyásoltságot eredményezhette. Így elég csak egyszer is átlépni a 0.25 mg/l befolyásoltsági küszöbértéket (tehát elérni a 0.26 mg/l értéket), a tény megvalósult. 

Bizonyos esetekben a hitelesített szonda értéke a határ közelében jár (pld. 0,22mg/l első fújás, 0,24 mg/l második fújás). Ilyenkor a hatóság szakértőt rendelhet ki, akit felkérnek arra, hogy nyilatkozzon: a cselekménykor vajon mennyi lehetett a pontos alkoholszint? Ezt a Widmark nevű matematikai képlettel számolják ki a szakértők, és sok esetben utólag értesül az eljárás alá vont személy, hogy a kiszámolt érték "mégis" büntetőeljárást hozott, vezetői engedélyét le kell adnia - utólag. Ez általában megdöbbenést szokott okozni a gyanútlan személyeknél, hetekkel-hónapokkal a cselekmény után - amikor megkapják az értesítőt.

A szondát tűdőből fújjuk! Kis véráram, tüdő kapillárisok. Mérés: milligramm/liter (mg/l). Nem hivatalos átszorzó véralkoholra (g/l): szonda:2.1=vérvétel, avagy vérvétel*2.1=szonda eredmény. Szájalkohol mérése kizárható: kozmetikumok, táplálékkiegészítők, öblögetők. 

A határértékekről: 0,40 mg/l-ig igen enyhe fok, 0,75 mg/l-ig enyhe fok, 1,25 mg/l-ig közepes fok, 1,26 mg/l-súlyos fok (1.76 mg/l felett igen súlyos fok).

A szonda fújását követően (a fővárosban, és nagyobb városokban) bent tartják - bent tarthatják - néhány órát, amely idő alatt felveszik vallomását jegyzőkönyvbe, és átesik az úgynevezett rabosításon (bűnügyi nyilvántartásba vétel) amely fényképfelvételek készítéséből áll. Ön ezt tűrni köteles. Ügyvédet (akkor) nem hívhat, egyéb telefonálási lehetősége sincs. Fogvatartás esetén az önmagára és másokra veszélyes tárgyait időlegesen elveszik (cipőfűző, mobiltelefon, kulcsok, tárgyak) melyről jegyzőkönyvet kap. Szabadonbocsátásakor tárgyait visszakapja.

A 2020 Január 3. híradások szerint a hatóság tervezi, hogy az ittas vezetőket a tárgyalásig nem engedi már szabadon. Ez akár hónapokat is jelenthet. Hogy ebből mi valósul meg a gyakorlatban, azt így három héttel a bejelentés után korai volna megjósolni. A híradás itt nézhető meg:

https://napigazdasag.com/bortonbe-kerulhet-2020-ban-ha-jogositvany-nelkul-vezet/

A vezetői engedélyétől meg kell fosztania a rendőrnek Önt, ha a szonda értékei meghaladják a 0.26 mg/l értéket, ha a szondát megfelelően kifújja, és vérvételre sem kerül sor, és persze ha Önnél van a vezetői engedélye. Fontos tudni, hogy ha nincs Önnél jogosítvány, az nem jelenti azt, hogy szabadonengedése után vezethet. A plasztikkártya (a jogosítvány) megléte nem jogosítja fel a vezetésre önmagában, mivel Önnek tudnia kell, hogy azt át kellett volna adni. Így aki nem tudja vagy nem akarja átadni jogosítványát, és eljárása alatt, vagy eltiltása alatt (a kettő némileg különböző megítélésű, erről még később), vezet, őrizetbe vehető, további 6 hónap eltiltással és pénzbírsággal számolhat.

Amennyiben az előállítás során nem történik kihallgatás és fényképezés, úgy Önnek lesz még (legalább egy) kötelező megjelenése ebből a célból. Ezen idő alatt célszerű eldönetni: ügyvéd nélkül, vagy ügyvéddel megy. Utóbbi eset nem kérdés: nagyon erősen javasolt. Az ügyvédekről még későbbi cikkünkben fogunk írni: mikor, milyen ügyvédet érdemes választani.

Következő cikkünkben a vérvétel témakörét járjuk körül.

__________________________________

MIVEL KELL SZÁMOLNIA ITTAS VEZETÉSÉRT, ÉS VAN-E KIÚT? 
MINDENRE TUDJUK A VÁLASZT!

Amennyiben Ön, vagy hozzátartozója ittasan vezetett, haladéktalanul töltse ki
az ingyenes űrlapunkat
<KATTINTSON IDE>.

Ne feledje, 15 év alatt 55 ezer ittas vezetőt ismertünk meg, nincs az a kérdés,
melyre ne tudnánk Önnek is válaszolni.

Telefonszámunk az ország bármely pontjáról hívható, éjjel-nappal és hétvégén is.
Minden kérdésére választ kaphat ha kitölti adatlapunkat, vagy ha felhív!

Ne várjon az ítéletre és a "papírokra", az semmi jóra nem vezet!

⭐ 06 70 224 7474 ⭐
✔️ ittasvezetes.hu ✔️


FIGYELEM! NEVÜNKKEL VISSZAÉLNEK!
CSAK AZ EREDETI ITTASVEZETES.HU OLDALT LÁTOGASSA!

süti beállítások módosítása