ittasvezetes.hu blog, tudnivalók - MINDEN AZ ITTAS VEZETÉSRŐL. Figyelem, oldalunk nevével visszaélnek! Csak az eredeti ittasvezetes.hu weboldalt látogassa!

Ittas Vezetés Blog - az ittasvezetes.hu cikkei

Ittas Vezetés Blog - az ittasvezetes.hu cikkei

Ittas járművezetés - az előállítás

2020. január 16. - .I

Elérkeztünk tehát - kisebb kitérőkkel, addig a pillanatig, amikor az ittas vezető cselekményére a gyanú felmerült. Lehet ez egy közúti rutinellenőrzés, lakossági bejelentés, megfigyelés (*presszók, kocsmák, italozók környékén gyakori, hogy rendőrök állnak "lesben"), vagy pedig egy közúti baleset.

Amennyiben az elkövető együttműködik a rendőrökkel, hajlandó megfújni a szondát (és nem hivatkozik lázra, hőemelkedésre, tüdőbetegségre, asthma, bronchitis, COPD stb), úgy elegendő lehet, ha az ügy folytatásaként a helyszínen tartózkodó (* szinte kizárólag csak a "Finn módszeres" ellenőrzés esetén) szolgálati jármű csomagtartójában található mérőműszert (Drager, Siemens, Seres ethylometer - alcometer, alcomat stb.) fújja ki, ha pedig ilyen nem áll rendelkezésre (mint a legtöbb esetben), úgy a legközelebbi rendőrörsre, kapitányságra szállítják tovább.

img_4138.jpg

A hiteles légalkoholmérés esetében a fentieken kívül további feltételeknek is teljesülnie kell: a hitelesített "nagy szonda" üzemképes legyen (sok esetben éppen kifogy a papírszalag, vagy más ok miatt nem lehet megindítani a méréseket), továbbá elsődleges feltétel, hogy ezt 30 percen belül meg lehessen kezdeni! Amennyiben 30 percen belül ez nem megkezdhető, úgy mindenképpen kettős (ritkábban három) vér, vagy vér-vizelet vételre szállítják el - erről még elkövetkező cikkeinkben részletesen beszámolunk. Amennyiben az elkövető nem tudja végrehajtani a hiteles méréseket, vagy nem fogadja el az eredményt, úgy egészségügyi intézménybe (rendelő, kórház, ügyelet) szállítják tovább, mintavételekre.

Amennyiben a hiteles légalkoholmérések gond nélkül végrehajthatóak, úgy az elkövető elismervényt kap az előállításról (nem keletkezett sérülése, az előállítás jogszerű volt, vezetői engedélyt átadta stb.). Azt követően a vezetői engedélyét a rendőr már nem adja vissza, majd (különösebb esemény hiányában) távozhat. 

2020.-ban még előre megjósolhatatlan lépések következnek el, amely szerint a rendőrség őrizetbe kívánja venni az ittas vezetőket, de erről most Januárban még korai nyilatkozni, hogy ebből mi fog megvalósulni. Ez a híradás itt nézhető meg: https://napigazdasag.com/bortonbe-kerulhet-2020-ban-ha-jogositvany-nelkul-vezet/

Főként a fővárosban, és megyeszékhelyeken egyre gyakoribb, hogy az elkövetőt benntartják néhány órára, és rögtön elvégzik a bűnügyi nyilvántartásba vételt is (fényképezés, "rabosítás"). Ennek "előnye", hogy az elkövetőnek már a bíróságra indulhat az ügye, s nem kell újabb kihallgatásokon (eljárási cselekmények ezen részében) részt vennie.

A gyakoribb eset azonban az, hogy az elkövetőt elengedik, majd újra hívni fogják, hogy (józan állapotban) jelenjék meg az eljáró rendőrségen, (az első) gyanúsítotti kihallgatás végett. Jóllehet, már az előállításkor is nyilatkoztatják néhány dologról (pl. alkoholfogyasztás) ezt azonban józan állapotban is meg kellhet majd erősítenie, és kiegészíteni az egyéb feltett kérdésekre adott válaszokkal (részletes vallomástétel az esetről).

Következő cikkünkben ugyanezt a témát folytatjuk, innen.

__________________________________

MIVEL KELL SZÁMOLNIA ITTAS VEZETÉSÉRT, ÉS VAN-E KIÚT? 
MINDENRE TUDJUK A VÁLASZT!

Amennyiben Ön, vagy hozzátartozója ittasan vezetett, haladéktalanul töltse ki
az ingyenes űrlapunkat
<KATTINTSON IDE>.

Ne feledje, 15 év alatt 55 ezer ittas vezetőt ismertünk meg, nincs az a kérdés,
melyre ne tudnánk Önnek is válaszolni.

Telefonszámunk az ország bármely pontjáról hívható, éjjel-nappal és hétvégén is.
Minden kérdésére választ kaphat ha kitölti adatlapunkat, vagy ha felhív!

Ne várjon az ítéletre és a "papírokra", az semmi jóra nem vezet!

⭐ 06 70 224 7474 ⭐
✔️ ittasvezetes.hu ✔️


FIGYELEM! NEVÜNKKEL VISSZAÉLNEK!
CSAK AZ EREDETI ITTASVEZETES.HU OLDALT LÁTOGASSA!

süti beállítások módosítása