ittasvezetes.hu blog, tudnivalók - MINDEN AZ ITTAS VEZETÉSRŐL. Figyelem, oldalunk nevével visszaélnek! Csak az eredeti ittasvezetes.hu weboldalt látogassa!

Ittas Vezetés Blog - az ittasvezetes.hu cikkei

Ittas Vezetés Blog - az ittasvezetes.hu cikkei

Vezetés tiltott átengedése

2020. január 14. - .I

Előző cikkeinkben eljutottunk az előzményektől odáig, amikor valakit igazoltatás alá vonnak. A következő cikkekben még részletesen fogunk írni arról, hogy mi történik az előállítás alatt, és természetesen minden továbbiról, hiszen a téma kimeríthetetlen. 

Itt azonban még álljunk meg, és térjünk ki egy cikk erejéig arra az esetre, amikor az ittas vezetőnek utasa is volt, tehát nem egyedül utazott.

atengedes.jpg

Bontsuk az utasokat "kategóriákra:"

- Az utas egy, vagy több ismerős, rokon vagy barát, de a forgalmi engedélyben egyikük neve sem szerepel
- Az utas egy, vagy több ismerős, vagy barát, és a forgalmi engedélyben valamelyikük neve szerepel
- Az utas egy, vagy több rokon, családtag - és a forgalmi engedélyben valamelyikük neve szerepel
- Az utas egy,  vagy több kiskorú gyermek

Az első esetben, amikor a gépjárműben levő utas(ok) csupán csak jelen vannak, de a jármű forgalmi engedélyében nem szerepel a nevük sem tulajdonos, sem üzembentartói szinten, továbbá nincs kölcsönadási szerződés valamelyikükhöz köthető személy által (például Ön az ittas vezető, Ön mellett ül a barátja, akinek édesapjáé az autó, és azt Ön kölcsönadási szerződéssel használja) ez egy olyan eset, amikor az utas(ok) maximum erkölcsileg vonhatóak felelősségre, jogilag nem. Tehát az utas(ok) maximum tanúként lesznek megidézve az eljárásban, de jogi felelősségük nincs, nem várható.

A második esetben, amikor a járműben utazik bárki, aki nem az Ön rokona, és valamelyikük neve szerepel a forgalmi engedélyben, úgy az illető is vétséget követ el, éspedig a járművezetés tiltott átengedését, amely szintén büntetőeljárást von maga után. A későbbiekben még részletesen kitérünk arra, hogy az ilyen személyekre mi vár pontosan.

A harmadik esetben, amikor rokon az utas, és a nevén szerepel a gépkocsi (üzembentartó/tulajdonos), például az ittas vezető felesége, abban az esetben az ittas vezető első gondolata,  hogy van egy jogszabály, amely szerint nem köteles terhelő vallomást tenni a rokonára. Itt azonban nem kell vallomást tennie erre vonatkozóan, hiszen a rendőrök megállapítják, hogy az Ön jelenlevő rokonának neve a gépkocsi tulajdon vagy üzembentartói jogához fűződik, és ugyanaz a helyzet áll elő, mint a második esetnél. Nemegyszer találkoztunk olyan esettel, amikor férj-feleség utaztak a gépkocsival, és mindkettejüktől elvették a vezetői engedélyt, akár józan volt az utas, akár nem - de a házastárs (élettárs, barátnő, rokon, ismerős) jelen volt egy cselekménynél, amit Ön - az ittas vezető követett el, ő pedig mint a gépkocsihoz köthető személy egyfajta "tettestárs" ilyenkor a hatóság szemében.

A negyedik esetet azért érdemes megemlíteni, mert ha kiskorút szállít ittasan, azt a hatóság súlyosító körülményként értékeli. Találkoztunk már olyan ittas vezetővel, aki árokba csúszott két gyermekével, és a gyámhatóság gondozás alá akarta helyezni a gyermekeket!

Visszatérve a második és harmadik esetre, amikor a gépjárműben tartózkodik (utasként) - bárki, aki a forgalmi engedélyben szerepel, (sőt olykor még az is eljárás alá kerülhet, aki annak rokona, aki a forgalmi engedélyben szerepel) - ezek az esetek tehát a vezetés tiltott átengedése kategóriába tartoznak.

Ilyen esetben számíthat arra az utas is - teljesen mindegy, hogy ő is ivott, vagy sem - hogy vezetői engedélyét az eljárás későbbi szakaszában (tehát nem a helyszínen) elveszik, valamint utánképzésre (Közlekedés Alkalmassági Vizsgára) kötelezhetik, pénzbüntetéssel sújthatják!

Sok esetben az ittas vezetőnek és utasának az első gondolata, hogy majd azt fogják vallani a rendőrségen, mely szerint az utas nem tudott róla, hogy a sofőr ittas. Ezek a védekezések - jó ügyvéd nélkül - általában elbuknak. Szembesítés, kihallgatás és egyéb módszerekkel a rendőrség fényt derít arra, hogy közösen italoztak, vagy az utas jelen volt amikor a sofőr ivott, illetve tudnia és éreznie kellett - beszédéből, viselkedéséből, alkoholos lehelletéből - bármiből azt, hogy a sofőr alkohol vagy más bódító szer hatása alatt áll.

Tehát nagyon fontos,  hogy ha Ön ittasan vezetett, és az utasának neve a forgalmi engedélyben szerepel, azonnal kérjenek mindketten szakszerű jogi segítséget!

__________________________________

MIVEL KELL SZÁMOLNIA ITTAS VEZETÉSÉRT, ÉS VAN-E KIÚT? 
MINDENRE TUDJUK A VÁLASZT!

Amennyiben Ön, vagy hozzátartozója ittasan vezetett, haladéktalanul töltse ki
az ingyenes űrlapunkat
<KATTINTSON IDE>.

Ne feledje, 15 év alatt 55 ezer ittas vezetőt ismertünk meg, nincs az a kérdés,
melyre ne tudnánk Önnek is válaszolni.

Telefonszámunk az ország bármely pontjáról hívható, éjjel-nappal és hétvégén is.
Minden kérdésére választ kaphat ha kitölti adatlapunkat, vagy ha felhív!

Ne várjon az ítéletre és a "papírokra", az semmi jóra nem vezet!

⭐ 06 70 224 7474 ⭐
✔️ ittasvezetes.hu ✔️


FIGYELEM! NEVÜNKKEL VISSZAÉLNEK!
CSAK AZ EREDETI ITTASVEZETES.HU OLDALT LÁTOGASSA!

süti beállítások módosítása