ittasvezetes.hu blog, tudnivalók - MINDEN AZ ITTAS VEZETÉSRŐL. Figyelem, oldalunk nevével visszaélnek! Csak az eredeti ittasvezetes.hu weboldalt látogassa!

Ittas Vezetés Blog - az ittasvezetes.hu cikkei

Ittas Vezetés Blog - az ittasvezetes.hu cikkei

Ittas járművezetés - igazoltatás

2020. január 13. - .I

Blgunkban eddig megtárgyaltunk különböző fontos, előzményes témákat, úgy, mint az

- ITTAS VEZETŐT, AKI "NEM IVOTT"

- ITTAS VEZETŐT, AKI "NEM EVETT" 

- ITTAS VEZETŐT, AKI "NEM VEZETETT"

- ITTAS VEZETŐT, AKI "KIPIHENTE AZ ALKOHOLT"

- ITTAS VEZETŐT, AKI "NEM ITALTÓL LETT ITTAS"

- ITTAS VEZETŐT, AKI CSAK "EGY KICSIT iVOTT"

Most tehát túlléptünk mindenen, ami megelőzött egy ittas vezetést, nézzük a következő lépést, amikor egy ittas vezetőt igazoltatnak. Ez a tényállás az ittas járművezetés alapesete, és a leggyakoribb formája. Az ittas vezető közlekedik, haladása során semmi különös nem történik, talán még szabályt sem sért, de mégis egy rendőri rutinellenőrzés alá kerül.

A legtöbb ittas járművezető engedelmeskedik a megállításnak, legyen az állóellenőrzés, vagy szolgálati gépkocsival történő megállítás. Fogunk természetesen még foglalkozni minden egyéb esettel is, úgy mint a baleset, a menekülés, a cserbenhagyás, a segítségnyújtás elmúlasztása, és még számtalan válfajával az ittas vezetők tettenérésével, de most az alapesettel kezdjük tehát.

A rendőrök intézkedését öt alapcsoportra osztjuk fel, ittas vezetés esetében:

1. Rutinellenőrzés (a jelen cikk témája)
2. Lakossági bejelentés alapján történő intézkedés (tettenérés, vagy felkutatás)
3. Baleset
4. Finn módszeres ellenőrzés - minden közlekedőt megállítanak, aki a rendőrzárba érkezik
5. Bizonytalan úttartás, "gyanús közlekedés" miatti megállítás


sd.jpg

Az első esetet nézzük tehát, mint a leggyakoribb esemény, amikor fény derül az ittasságra A megállítást, leintést vagy félreállítást követően a rendőr a gépkocsi és az Ön személyes okmányait kell elsőként elkérje. Sok esetben mondják az ittas vezetők, hogy "tőlem azt nem kérték a rendőrök".  Ez maximum akkor lehet igaz, ha olyan erősen ittas állapotban van, hogy a rendőrök gondolkodás nélkül indulnak Önnel együtt, az előállításra. Egyéb esetekben mindig az iratok ellenőrzése az elsődleges. Súlyosabb baleset esetén például nem cél, hogy átkutassák az autóját a jogosítványáért, miközben Önt épp a mentők látják el.

Viszont nagyon sok ittas vezető azt mondta nekünk is, hogy a rendőrök nem kérték az iratait. Mint utóbb kiderült, a legtöbb esetben ittas és rémült volt a sofőr, azért nem emlékezett erre. Ott pedig letagadta, hogy nála van - gondolva, hogy ezzel majd nyer valamit, például azt a kis plasztik kártyát, amit vezetői engedélynek nevezünk. Tévedett mindegyikük...

Azt követi a kérdés: "fogyasztott-e alkoholt". Itt meg kell állnunk egy pillanatra: a rendőr helyesen azt kellene kérdezze: "fogyasztott az elmúlt 24 órán belül alkoholt, vagy szeszesital származékot?". Ez azért fontos, mert az a kérdés önmagában, hogy "fogyasztott-e alkoholt" egy időben meg nem határozható kérdés. Vegyük példának, hogy Önt hajnali egy órakor igazoltatják. Helytelen volna, ha rendőr azt kérdezné: "fogyasztott ma alkoholt?" Ugyanis lehet, hogy ma éppen nem, de másfél órája még előző nap volt, és fogyaszthatott. Tehát a rendőr kérdése egyértelműen arra vonatkozik - akárhogyan is teszi fel - hogy Önnek van-e félnivalója attól, hogy ha szondát kell fújni, az esetleg pozitív értéket mutat.

A legtöbb ittas vezető tudja, hogy jobb, ha "valami kevéskét beismer," mert úgyis a szondafújás következik. Ezért - ha csak nem másnapos, vagy hosszú órákkal (6-10) órával azelőtt fogyasztott alkoholt s abban a tévhitben van, hogy az már "rég kiürült" - a sofőr pontosan tudja, hogy jobb, ha félig-meddig igazat mond. Ilyenkor általában az ittas vezető nem mondja ugyanis el a teljes valóságot, a mennyiség tekintetében., továbbá kevesebb, vagy gyengébb alkoholtartalmú, illetve korábbi időpontra megnevezett fogyasztás mond el, remélve azt, hogy ez bármit is befolyásol - de valójában semmit!

Azt követően - ha csak nincs hitelesített szonda a rendőrök csomagtartójában (pl. Finn módszeres igazoltatás), egy kéziműszer fújása következik. Az a szonda nem hitelesített, és akármit is fújt bele, az eljárás során senki nem fogja alapul venni!

A Finn módszeres (és egyéb, ritkább esetekben) előfordul, hogy a rendőrök szolgálati járművének csomagtartójában ott van a hitelesített alkoholteszter (pl. Siemens, Seres, Drager), és a további ellenőrzéseket is lefolytatják. Ilyenkor - ha minden sikeres - nincs előállítás. A vezetői engedélyt azonnal el kell vegye a rendőr, Ön pedig nem vezethet tovább egy métert sem - természetesen.

Más - és sokkal gyakoribb esetekben - a rendőröknél az utcán nincs ilyen berendezés (hiteles alkoteszter), ezért előállítás történik. Itt több irányt is vehet a folyamat: lehet a rendőrségen a hitelesített szonda, vagy egy orvosi rendelő/kórház - és mintavételek kettős vér, vagy legalább egy vér egy vizeletmintából, de ritkán előfordul az is, hogy akár egy vizelet, és két-három vérvétel is van. Erről majd a következőekben részletesen beszámolunk.

Visszatérve tehát az igazoltatásra - mai témánkra, a leggyakoribb eset, hogy az utcán nem tud lezárulni a folyamat, mert nincs rendelkezésre álló hitelesített légalkoholmérő, ezért a gépkocsit lezáratják, majd Önt a szolgálati gépkocsiba ültetik.

Előfordul, hogy kényszerintézkedésre is szükség van: bilincselés. Ennek nem feltétlen az az oka, hogy Ön inzultálja a rendőröket (bár sokszor előfordul, hogy az ittas ember kötekedni kezd), inkább az az oka, hogy a rendőrök nem kívánják azt a kockázatot vállalni, hogy beszállítása alatt esetleg váratlan dühkitörése legyen, hiszen vélhetően ittas. S egy ittas ember kiszámíthatatlan. Így érthető, ha az ittas vezetőt bilincsben viszik el, még akkor is, ha veszsélytelennek tűnik. Önnek ezt tűrnie kell, ha viszont úgy érzi, panaszt tehet az intézkedés ellen, de ez általában semmilyen eredménnyel nem jár, s ha mégis: attól Önnek a jogosítványa biztos nem kerül hamarabb vissza, hogy a rendőrök esetleg szabályt szegtek, vagy bizonyítottan olyat tettek, ami a helyzethez képest eltúlzó volt - parancsnoki kivizsgálás alapján is.

 

__________________________________

MIVEL KELL SZÁMOLNIA ITTAS VEZETÉSÉRT, ÉS VAN-E KIÚT? 
MINDENRE TUDJUK A VÁLASZT!

Amennyiben Ön, vagy hozzátartozója ittasan vezetett, haladéktalanul töltse ki
az ingyenes űrlapunkat
<KATTINTSON IDE>.

Ne feledje, 15 év alatt 55 ezer ittas vezetőt ismertünk meg, nincs az a kérdés,
melyre ne tudnánk Önnek is válaszolni.

Telefonszámunk az ország bármely pontjáról hívható, éjjel-nappal és hétvégén is.
Minden kérdésére választ kaphat ha kitölti adatlapunkat, vagy ha felhív!

Ne várjon az ítéletre és a "papírokra", az semmi jóra nem vezet!

⭐ 06 70 224 7474 ⭐
✔️ ittasvezetes.hu ✔️


FIGYELEM! NEVÜNKKEL VISSZAÉLNEK!
CSAK AZ EREDETI ITTASVEZETES.HU OLDALT LÁTOGASSA!

 

süti beállítások módosítása