ittasvezetes.hu blog, tudnivalók - MINDEN AZ ITTAS VEZETÉSRŐL. Figyelem, oldalunk nevével visszaélnek! Csak az eredeti ittasvezetes.hu weboldalt látogassa!

Ittas Vezetés Blog - az ittasvezetes.hu cikkei

Ittas Vezetés Blog - az ittasvezetes.hu cikkei

Ittas járművezetés - Nem alkoholt ittam, de...

2020. január 13. - .I

Szinte minden nap kapunk olyan érdeklődést, amelyben az ittas vezető arra hivatkozik, hogy alkoholt nem ivott konkrétan. Sem sört, sem bort, sem röviditalt - semmilyen alkoholt nem ivott, de,,,

S itt jön a "de" szócska. Az alábbiakkal helyettesítjük be ezeket, az ügyfeleink 15 éves fennállásunk óta befutott érdeklődései alapján:

- Dianás cukrot ettem
- Vörösboros pörköltet ettem
- Alkoholos szájöblítőt / műfogsorragasztót használtam
- Alkoholos oldattal kezeltem a herpeszt / aftát / fogínygyulladást
- Pálinkával öblögettem a fájó fogamat
- Konyakosmeggyet ettem
- Alkoholtartalmú gyógyszert szedek
- Sörtésztában volt az étel
- Borkólstolón voltam, de nem nyeltem le
- Hébéreztem ("borlopó" eszköz, a hordóhoz)

dianas.jpg


A fenti sorokat még lehetne folytatni, de mi is a közös bennük? Igen! Az, hogy minden mondatban ott van az alkoholos jellemző. Diana, vörösbor, alkohol, pálinka, konyak, sör stb.

Tehát az a tény, hogy valaki nem konkrétan egy pohár pl. bort ivott, de bármilyen más módon alkoholt vitt a szervezetébe, nem mentesítő tényező. Ön nem tud a fentiekre hivatkozva kibújni a felelősségrevonás alól, sőt a hatóság szemében még a "nem együttműködő" jelzőt is megkaphatja.

A rendőrségen hitelesített szonda, a szájalkohol jelenlétét nem mutatja ki, mivel több tartományban (pl. infravörös) mér.

Itt oszlassunk el egy óriási tévhitet ismét. Az emberek többsége nem tudja pontosan, vagy nem gondol bele, hogy a szondát honnan is fújjuk? Nem a gyomorból böfögjük fel, és nem a szájüregből, hanem a tüdőből.

Hogy kerül az alkohol a tüdőbe? Ön elfogyasztja az alkoholt, bekerül a gyomrába, onnan a vese-máj szerveken keresztül eljut a véráramba, majd a melék kapillárisokon át a tüdőbe, ahonnan Ön azt kilégzi! Végiggondolta Ön ezt, hogy valójában így működik az alkoholszondás mérés? Mert ha igen, akkor tudnia kell: semmilyen öblögetést nem mutat ki egy professzionális alkoholteszter, főleg nem fél órával később. A szájalkohol jelenléte percek alatt kilégzéssel és nyálkahártyán át történő felszívódással távozik. Ön nem tud arra hivatkozni, hogy csupán a szájában lehetett alkoholgőz, mivel a tüdejéből fújja a szondát.

Egyébiránt pedig ha alkoholos ételt evett, alkoholt juttatott a szervezetébe, még ha nem is pohárból, talán tányérból. Olyan kérdés pedig nincs, hogy Ön miből fogyasztott alkoholt, korsóból, vagy kistányérból? Itta, vagy ételbe keverve fogyasztotta?

Talán sikerült megérteni, hogy hogyan is működik az alkoholszonda, és a "nem ittam, de..." jellegű tényekre való hivatkozási kísérlet.

Végezetül pedig elvégeztünk egy kísérletet - elvben és matematikai adatokon alapulva. Számításaink alapján ahhoz, hogy valaki egy hitelesített alkoholszondán bűncselekményi értéket fújjon (0.26 mg/l), ahhoz hozzávetőleg 31 kg, tehát körülbelül 193 doboz (!) konyakosmeggyet kell megennie. Ehhez sokmindent nem lehet hozzáfűzni...

__________________________________

MIVEL KELL SZÁMOLNIA ITTAS VEZETÉSÉRT, ÉS VAN-E KIÚT? 
MINDENRE TUDJUK A VÁLASZT!

Amennyiben Ön, vagy hozzátartozója ittasan vezetett, haladéktalanul töltse ki
az ingyenes űrlapunkat
<KATTINTSON IDE>.

Ne feledje, 15 év alatt 55 ezer ittas vezetőt ismertünk meg, nincs az a kérdés,
melyre ne tudnánk Önnek is válaszolni.

Telefonszámunk az ország bármely pontjáról hívható, éjjel-nappal és hétvégén is.
Minden kérdésére választ kaphat ha kitölti adatlapunkat, vagy ha felhív!

Ne várjon az ítéletre és a "papírokra", az semmi jóra nem vezet!

⭐ 06 70 224 7474 ⭐
✔️ ittasvezetes.hu ✔️


FIGYELEM! NEVÜNKKEL VISSZAÉLNEK!
CSAK AZ EREDETI ITTASVEZETES.HU OLDALT LÁTOGASSA!

süti beállítások módosítása